27 грудня 2023

Ціни на какао не знизяться до осені 2024 року

Ціни на какао не знизяться до осені 2024 року
532

Найбільші у світі виробники шоколаду ще не відчули повного ефекту цінового ралі, внаслідок якого ф'ючерси на какао-боби сягнули 46-річного максимуму, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Bloomberg.

Ціни на какао знизяться на 20%, до $3500 за 1 т лише у жовтні 2024 р., доки не буде зібрано новий урожай, заявила аналітик Capital Economics Меган Фішер.

Прогнози інших трейдерів гірші — на їхню думку, ціни знизяться лише у 2025 р. На цей час фермери в Західній Африці зможуть відреагувати на зростання цін, пише агентство.

Виробники шоколаду, у тому числі Hershey Co. і Nestle SA зазвичай купують какао заздалегідь - на вісім-дев'ять місяців вперед. Але запаси закінчуються, а ціни залишаються високими. Ці витрати зрештою компанії перекладуть на споживачів.

За даними Euromonitor International, ціни на шоколад у США вже зросли на 17% за останні два роки, оскільки вартість інгредієнтів від какао до цукру підскочила. Світові поставки відстають від попиту третій рік поспіль — поставки з Кот-д'Івуару значно знизилися, і це ще не встиг на них вплинути погодний феномен Ель-Ніньо.

Зростають також ціни і на продукти переробки бобів — наприклад, какао-масло, на яке припадає близько 20% ваги шоколадки, досягло рекорду. За даними KnowledgeCharts, у Європі ціни наближаються до 9600 євро за 1 т - майже в 2,5 рази більше, ніж ціна какао.

Nestle та Mondelez вже попередили, що наступного року їм доведеться знову підвищити ціни. Lindt & Sprungli Group підвищила ціни в середньому на 9,3% за перше півріччя 2023 р. Ціни Hershey у Північній Америці у III кварталі зросли на 11% рік до року.

На виробництво впливають також зростання витрат на робочу силу, логістику та маркетинг. Поки що це не сильно впливає на споживання, але, ймовірно, це може змінитися — за даними NIQ, продаж у категорії знизився на 4,7% за 12 місяців до 9 грудня. А більше 40% споживачів у вересні заявили NielsenIQ, що скоротять покупки шоколаду та цукерок, якщо інфляція продовжить зростати.

Заводи вже відчувають наслідки зростання цін. За даними KnowledgeCharts, прибуток виробників какао-олії та порошку знизився до мінімумів з 1980-х рр., коли почали проводитися вимірювання. За оцінками Marex, виробництво цих продуктів може знизитися на 6% протягом наступних двох років.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також