29 квітня 2024

Під час блокування кордону Польща збільшувала експорт до України

Під час блокування кордону Польща збільшувала експорт до України
245

Традиційні ринки, на які Польща зазвичай експортує свої товари, від початку поточного року демонструють ознаки втоми, тож постачання продукції з країни загалом зменшилося. Однак це не стосується України, кордони з якою у цей час були здебільшого заблоковані саме з польського боку, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Logist.FM.

Так, після перших двох місяців 2023 року польський експорт до Німеччини скоротився на 15,5%, до Франції – на 10,3%, Чехії – на 17,8%, Італії – на 8,8%, Нідерландів – на 6,3%. Найбільше падіння експорту спостерігалося до Словаччини – аж на 23,6%.

Зважаючи на ситуацію, польські експортери почали уважніше дивитися у бік Азії, Америки та віддалених куточків Африки. На думку експертів, високий потенціал також має Близький Схід.

За статистикою, загалом польський експорт скоротився у січні на 12% у порівнянні з тим же місяцем минулого року. Падіння у лютому становило 10%. Найбільше непокоїть скорочення експорту до Німеччини, яка залишається надважливим торговим партнером Польщі. Частка експорту до західного сусіда скоротилася за рік з 28,8% до 27,1%. За словами експертів, причиною скорочення торгівлі стала несприятлива економічна ситуація у Німеччині, де ВВП, за попередніми прогнозами, цього року зросте лише на 0,1%.

З іншого боку, у січні 2024 року експорт польських товарів в Україну, незважаючи на війну та блокування кордонів, був на 11,8% вищим, ніж роком раніше, а за два місяці – він зріс на 8,7%. Існують і інші країни, до яких поляки збільшили експорт, проте там результати набагато скромніші. Постачання до Великої Британії вдалося збільшити лише на 1%, до Америки – на 1,9%.

За даними Головного статистичного управління, скорочення експорту стосувалося всіх товарних груп. Найбільше впав експорт мінерального палива, мастильних матеріалів та їх похідних (на 25,6%), олії, жирів, воску тваринного і рослинного походження (на 5,2%), промислових товарів з переважною сировинною ознакою (на 13,1%), напоїв і тютюнових виробів (на 7,7%), хімічних речовин (на 11,5%), машин та транспортного обладнання (на 8,6%), продуктів харчування та живих тварини (на 7,7%).

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також