21 вересня 2023

Фармацевтичні тонкощі: що варто врахувати, аби побудувати якісний склад?

Фармацевтичні тонкощі: що варто врахувати, аби побудувати якісний склад?

4689

Напевно, кожна людина у своєму житті хоча б раз заходила до аптеки. Зазвичай це буденна справа, купив ліки, прийняв і забув про дискомфорт в організмі. Утім наші пігулки та сиропи, перш ніж потрапити до аптеки, зберігаються на складах. А ці об’єкти потребують особливої підготовки та мають певні вимоги для будівництва. Що це за вимоги та чому важливо їх дотриматися при будівництві фармацевтичних складів?

Будівництво для фармацевтів — один із найбільш складних сегментів на ринку. Складніше є хіба що будівництво так званих «харчових» об’єктів. В чому ж основна специфіка будівництва фармацевтичних об’єктів?

«Перше — специфіка фармацевтичного виробництва або складування полягає у тому, що там має бути стабільна температура та вологість. Це утворюється за допомогою вентиляційних систем для підтримання температури у будь-яку пору року: зима, весна, літо, осінь. Також потрібні додаткові окремі зони, в яких буде відповідним чином налаштоване вентилюванняі забезпечена відсутність надлишкової вологості). Крім того, використовуються окремі системи для підтримання вологості. А ще, самі покриття мають бути зроблені з поверхонь, які миються та стійкі до миття хімічними розчинами. Згідно з вимог, які накладаються, всі поверхні мають митися і бути стійкими до хімічних миючих речовин. Це стосується і складів, і приміщень. Коридорів, складів, офісів, будь-чого», — розповів керівник будівельного відділу компанії «Альтерра Груп» Олег Карась.

Чи знали ви, що аптечний склад вважається закладом охорони здоров’я у фармацевтичних колах? Відповідно, дистриб’ютори, які займаються складуванням та зберіганням ліків, мають оформлювати ліцензію Держлікслужби України. Цей документ потрібен для того, щоб мати свідчення того, що клієнти аптеки або лікарні, отримають медпрепарати, які зберігались та транспортувались за належних температурних умов, а їх якість перевірено вхідним контролем та повністю збережено. Відтак, дуже важливо дотриматися усіх необхідних вимог функціонування складів.

Ступінь відповідальності дуже високий, тому підготовкою та побудовою таких приміщень має займатися досвідчений девелопер.

«Потрібно врахувати одразу все ще на стадії проєктування. Якщо ви пропустите будь-яку частину на проєктуванні, вам потрібно буде потім вносити додаткові інвестиції. Тим більше, в зв’язку з тим, що це дрібне складування, а не висотне, вони використовують багато стелажів, мають свої особливості. Це накладає додаткові вимоги по інженерній мережі, крім вентиляції, димовидалення, додаються протипожежні системи, які мають враховувати стелажування та постійне знаходження людей. Це має бути професійна команда інженерного складу, яка має досвід в будівництві та реалізації схожих проєктів. Глобально – нічого нового в будівництві немає, але тут є своя специфіка, яка має враховуватися. Все залежить від команди, яка може професійно і планомірно побудувати сам проєкт від початкових прийнятих інженерних рішень на етапі проєктування, навіть ескізування проєкту і до кінцевої реалізації», — зазначив Олег Карась.

В Україні працює 113 фармацевтичних підприємств, які мають серйозний вплив на внутрішній ринок. За даними дослідницької компанії ProximaResearch, українські підприємства мають більшість ринку в споживанні - 65% та виготовляють 61% ліків з Національного переліку лікарських засобів за підсумками 2021 року. Відповідно, запит на будівництво фармацевтичних складів у цьому бізнесу високий, адже якщо імпорт ліків дозволяє прямі поставки товарів до пункту реалізації, то власне виробництво потребує дотримання стандартів зберігання.

Умови зберігання ліків та препаратів є дуже важливою історією, оскільки неналежне зберігання може призвести до фатальних наслідків у житті кожного споживача. Відтак, якщо власники фармакологічних компаній планують побудову складів для зберігання ліків, варто подбати про дотримання усіх необхідних стандартів. Це допоможе уникнути як дисциплінарних санкцій, так і проблем із законом. Не кажучи вже про здоров’я українців, оскільки люди — головний актив нашої країни. Відтак, правильний підхід до будівництва складів гарантує успіх для бізнесу та здоров’я для усіх громадян України.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*