13 березня 2024

Рада ухвалила закон щодо обмеження ставки за мікрокредитами – що змінилось?

Рада ухвалила закон щодо обмеження ставки за мікрокредитами – що змінилось?

867

22 листопада 2023 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності на ринку споживчого кредитування". Цей закон, зокрема, встановлює зміну ставки за мікрокредитами на рівні 1% на день. 

Що це означає для українців?

Будь-які зміни в законодавстві впливають на життя певних верств населення України. То що змінить саме цей закон?

1. Зниження боргового навантаження. Раніше процентні ставки за мікрокредитами могли сягати величезних відсотків річних, що призводило до проблем з боргами багатьох людей. Новий закон допоможе знизити боргове навантаження на українців та зробити мікрокредитування більш доступним. Наприклад, вже зараз можна отримати мікрокредит онлайн на сайті Minfin.com.ua з приємним умовами оформлення позики.

2. Захист прав споживачів. Закон також містить ряд положень, спрямованих на захист прав споживачів мікрокредитних послуг. Зокрема, кредитори зобов'язані надавати позичальникам чітку та зрозумілу інформацію про умови кредитування. Також заборонено вимагати сплату будь-яких платежів, не вказаних у договорі. 

 

Яких ще змін варто очікувати?

Окрім вищеназваних змін для українців, закон вносить й інші корективи в процес мікрокредитування:

- Вводиться поняття "денна процентна ставка за споживчим кредитом". Ця ставка не може перевищувати 1% на день від загальної суми кредиту.

- Забороняється видача мікрокредитів особам, які не мають постійного джерела доходу. Кредитори зобов'язані перевіряти кредитоспроможність позичальників.

- Забороняється надавати мікрокредити особам, яким обмежено доступ до гральних закладів або участь в азартних іграх.

Які думки щодо нового закону?

Експерти розділилися у думках щодо нового закону. Одні вважають, що він допоможе українцям з меншою вірогідністю потрапити до боргової ями, інші ж стверджують, що це може призвести до скорочення ринку мікрокредитування. 

Звичайні ж українці також не мають спільної думки: дехто вимагає, що всі мікрокредитні компанії варто повністю закрити, інші ж переконують, що це чудова можливість швидко та легко отримати необхідну суму грошей. Такою послугою можна скористатися, наприклад, на сайті https://minfin.com.ua/ua/credits/online/mikrokredit/

Підсумовуючи, можна сказати, що ухвалення закону про обмеження ставки за мікрокредитами є важливим кроком у захисті прав споживачів та зниженні рівня боргової кабали в Україні.

Раздел: Статті >

Теги:

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*